top of page

Espais

Aula de nadons

Aquesta estança  acull 8 infants de 4 mesos a 1 any .

És important destacar en aquesta etapa :



El  moviment



L’infant neix amb totes les seves possibilitats per ser un ésser complert capaç de desenvolupar-se per si sol , només li cal acompanyar-lo amorosament en aquest  procés, confiant en les seves pròpies potencialitats .
En la nostra escola deixem que el nadó es mogui en llibertat sense d’intervenció  de l’adult permetent que per si sol trobi el moviment .L’ activitat sorgirà del seu propi desig . Cal donar-li temps , l’adult no  s’ha d’adelantar ni ha d’intervenir   , només cal que observi d’una manera acollidora refermant els seus petits avanços .
Cada moviment que descobreixi  l’enriquirà físicament ( enfortint  les articulacions, la seva musculatura , la columna vertebral ,…) , emocionalment  ( sent el sentiment de que ho pot aconseguir tot sol , sent el plaer del que fa ,gaudeix ,…) , i intel•lectualment  ( està processant informació al seu cervell ) i li permetrà ser més autònom .





El canvi de bolquers , una dansa de l’adult amb el nadó 



El canvi de bolquers s’ha de convertir  en un moment únic per l’infant ,on hi ha una compenetració profunda entre l’educadora i  el nadó. És un moment especial on l’infant és el protagonista d’un projecte comú on se li  demana i s’espera respectuosament que participi i on l’adult expressa amb veu suau tot el que esta succeint a cada instant buscant sempre la seva mirada i la seva col•laboració.



Descobriment 



Mireu aquesta nena ¡! està concentrada , totalment absorta , amb serietat .El seu rostre sembla reflexar el plaer real que sent al descobrir la seva mà , la descobreix com a seva i el que és capaç de fer : obrir , tancar ; obrir , tancar ,....Observeu l’interès que hi posa . És  un gest que sorgeix del seu propi desig  i li proporciona una gran satisfacció .
Si us fixeu més  alhora  mostra un benestar corporal , el domini de la postura  en la seva posició en que es manté  ,  mitjançant uns  gestos suaus   .            

Activitats
Panera dels tresors , Massatges, Psicomotricitat , Experimentació, Música , Plàstica ,Jocs de Falda

Aula de 1 a 2anys

Aquesta estança  acull 13 infants de 1 a 2 anys .
La recerca del moviment un cop adquirida la marxa

Dins l’aula hi ha un espai fixa amb peces toves perquè poguin trobar tots els moviments i els faciliti un to muscular adequat ( arrossegant-se , enfilant-se , llançant-se , entrant , sortint, fent equilibri …) . Amb aquest treball enregistra mentalment el coneixement de totes les possibilitats que té dins i que pot desenvolupar , la certesa que  el que avui  potser no podem aconseguir  un moviment però amb pràctica ho aconseguiran , desbloquejant el sentit de la frustració i vencent el fracàs prevalent l’esforç .



L’explosió del llenguatge
Tot l’entorn de l’aula hi ha plafons d’animals de la granja , amb jocs de sensacions o moviment per motivar el diàleg : els anem a saludar , fem les onomatopeies, parlem de com són, com es mouen  i afavorim  l’espontaneïtat d’expressió personal en qualsevol moment .
Utilitzem el conte , les cançons ,  amb frases curtes i entenedores , gesticulant  i  exagerant de forma teatral per atraure l’atenció,  i aconseguint que s’enriqueixin mentalment.
En el tracte quotidià posem paraules a totes les accions que fem i que fan , les sensacions que sentim i senten ,… i així pas a passet , mot a mot va sorgint la parla .



El tat
Hi ha espais preparats per amagar-se : la caseta , l’arbre , sota el tobogan , teles grans , mocadors transparents,…Aquesta edat  aparèixer i desaparèixer és un fet molt màgic .


Activitats.
Inici de joc heurístic , psicomoticitat , experimentació , Massatges, Anglès ,Música , plàstica, jocs de falda , de moviments , contes

Aula de 2 a 3anys

aquesta estança  acull 20 infants de 2 a 3 anys .
El joc

“El joc és l’essència de la vida . És l’aprenentatge ,el treball del nen. És quelcom molt seriòs . El joc és com el nen sense res o amb poca cosa  , donant-li temps , va construint el seu món “
Marta Graugés
Els primers anys el nen descobreix el  seu cos : les seves mans , els seus peus , el seu moviment  … aquest és el seu joc . Després descobreix els objectes , els explora , els observa  . Més tard es fixa  en que fa l’adult  i l’imita ( joc simbòlic )  i així enten que la vida té un sentit . Per aquest motiu distribuïm l’estança en racons : la cuineta , nines , la botiga ,cotxes , construccions , contes ,…

EL JOC ÉS UN ART
Dins el joc hi ha un tresor amagat : cada joc és portador d’un coneixement , incorpora valors com la genorositat , el saber compartir ,  la solidaritat  ,… i ens dóna la posibilitat de probar una vegada i una altre sense por d’equivocar-nos . 



Control d’esfínters .
És un dels aprenentatges més complexes que ha de fer  , és  un altre moment important per aconseguir l’autonomia .Per nosaltres , és el nen  i la nena qui marca els passos a avançar , al ser un hàbit lligat a l’autoestima . Mou moltes emocions  i no podem determinar un mateix moment per a tots els nens i nenes.

Activitats .
Racons (plàstica , les disfresses, d’experimentació , sensorial , de matemàtica … )
Anglès ,música (audicions, cançons  , instruments, danses , relaxació ) , psimotricitat, joc heurístic ,experimentació,l’hora del conte ,expressió  , jocs d’ordinador ,…

Altres espais

Cuina

Dormitori

Menjador

Pati

bottom of page